Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z warzywami i kurczakiem

Lasagne z warzywami i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2363

Dodano:

Odsłon: 2056

Lasagne z mnóstwem warzyw. Treściwa propozycja na obiad.

Składniki

  • 400g zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • 3 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 70g masła
  • 150g mrożonego groszku
  • 250ml wywaru jarzynowego
  • 350-400g filecików z piersi kurczaka
  • pieprz
  • 1 kopiata łyżka mąki
  • 200ml mleka
  • 125g śmietany kremówki
  • 150g startego żóltego sera (guda, emmenatler)
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 9 blatów makaronu lasagne
  • oreagno
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolkę oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku na 5 minut. Odcedzić. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać marchewkę i groszek, zalać wywarem jarzynowym i gotować wszystko ok. 5 minut.

  2. Warzywa wyjąć z rosołu łyżką cedzakową, rosół odstawić na bok. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, podsmażyć kurczaka, przyprawić solą, pieprzem i oregano.Wyciągnąć.

  3. Pozostałe masło wrzucić na patelnię, wsypać mąkę i krótko podsmażyć. Podczas mieszania dodać trochę rosołu, mleko i śmietanę, gotować ok. 3 minuty. Dodać 100g sera. Przyprawić solą, pieprzem i musztardą.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wysmarować masłem. Układać warstwy z makaronu, kurczaka, warzyw i sosu. Na wierzchu ma być mieszanka warzywno-mięsna przykryta sosem i posypana resztą sera. Piec 40-50 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń