Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Autor: kucharzykMarlena

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano: 07.05.2018

Odsłon: 2525

Zdrowy i smaczny obiad.

Składniki

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • opakowanie sera ricotta 250 g
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g masła
  • makaron lasagne
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozpuszczam łyżkę masła na patelni.
    Szatkuję cebulę i wrzucam ją do rozgrzanego na patelni masła.
    Gdy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Po chwili wrzucam 2 opakowania szpinaku, mieszam od czasu do czasu i czekam do całkowitego rozmrożenia.


  2. Czekając na szpinak biorę ser ricotta, dodaję do niego jajko, sól, pieprz oraz trochę gałki muszkatołowej.
    Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodaję do niego masę serowo-jajeczną, pozostawiam na jeszcze na ogniu przez 5 min na ogniu od czasu do czasu mieszając.

  4. Czas na sos beszamelowy.
    Do garnka wrzucam masło. Po jego całkowitym rozpuszczeniu wsypuję mąkę i mieszam energicznie, dodaję trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku, gdy składniki się połączą wlewam mleko, cały czas mieszam by masa nie przywarła do garnka i by nie zrobiły się grudki.
    Jeżeli uzyskaliśmy zbyt gęsty sos, możemy dodać jeszcze trochę mleka, aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.

  5. Gdy wszystko trochę przestygnie układam lasagne w naczyniu żaroodpornym.
    Na dnie układam podwójną warstwę makaronu (bo lubię jak wszystko się dobrze trzyma i łatwiej się nakłada)
    oraz naprzemiennie nakładam makaron-sos-makaron-sos-makaron, aż do wykończenia farszu, na górnej warstwie układam pojedynczą warstwę makaronu na to sos beszamelowy i starty ser żółty.

    Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę przez 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 maja Za szpinakiem wszystko jest pyszne :) Super jedzonko :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń