Do góry

Napoje Przepis na:

Latte macchiato z kakao

Latte macchiato z kakao

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Latte macchiato z kakao"

Składniki

  • 1/2 szklanki zaparzonego espresso (np. z ekspresu lub zwykła zaparzona mocna kawa) ? szklanka mleka (najlepiej tłustego
  • łatwiej je ubić na piankę) ? cynamon (opcjonalnie) ? kakao do dekoracji ? cukier trzcinowy (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej w garnku. Gdy będzie już ciepłe, ubij je blenderem lub spieniaczem (ok. 10-20 zł). Zaparz kawę. Jeśli chcesz, dosłodź, wymieszaj.

  2. Mleko wlej do wysokiej szklanki do 3/4 wysokości, tak by połowę szklanki zajmowało mleko, a 1/4 pianka.

  3. Następnie wlewaj delikatnie i powoli kawę (po ściance szklanki), najlepiej przy pomocy naczynka do mleka (z dziubkiem).

  4. Gotową kawę udekoruj szczyptą kakao, tworząc fantazyjne wzorki. Kakao możesz zastąpić także tartą czekoladą lub cynamonem.

  5. Latte macchiato możesz przygotować też z syropem, np. karmelowym. Gotowy napój ostrożnie polej.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń