Do góry

Desery Przepis na:

Łatwe i szybkie babeczki z truskawkami

Łatwe i szybkie babeczki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 853

Dodano:

Odsłon: 6369

Ciasto tak łatwe i szybkie, że dłużej zajmuje pokrojenie truskawek niż przygotowanie samych babeczek. Co więcej ciasto nic przez to nie traci na smaku, jest lekkie, delikatne i wilgotne za razem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 ml maślanki
  • 150 ml oleju
  • 150 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka truskawek (ok. 10 sztuk)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzep z cukrem, wanilią i szczyptą soli do spienienia, następnie wlej maślankę i olej, połącz trzepaczką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj trzepaczką. Nie za długo i nie za dokładnie, powstałe grudki mąki są wręcz pożądane. Na górze rozłóż truskawki pokrojone na ćwiartki. Formę do pieczenia wyłóż papilotkami, z podanych proporcji wyjdzie 12 sztuk.

  2. Piecz przez ok. 20 min w temp. 180°C, do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń