Do góry

Śniadania Przepis na:

Łatwy chleb pszenny

Łatwy chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 907

Dodano:

Odsłon: 1862

Prosty i pyszny chleb dla początkujących i nie tylko.

Składniki

  • 66 dag mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • ok. 400 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki kminku (można pominąć)
  • białko do posmarowania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, kminek i mieszamy.

    Wlewamy wodę, mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie miękkie, gładkie i sprężyste.

    Dwie Blaszki o wymiarach 20/10 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można również dno wyłożyć papierem do pieczenia) Ciasto dzielimy na pół, formujemy chlebki i wkładamy do blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż chlebki nam wyrosną.

    Piekarnik nagrzewamy na 220 st. C ustawienie góra dół.

    Chleby smarujemy białkiem i pieczemy ok 25 minut. Po 20 minutach chleby wyciągnęłam z blach i dopiekłam na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos.

    Odstawiamy na kratce do wystudzenia.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń