Do góry

Desery Przepis na:

Lawendowe ciasteczka

Przepis dnia 2010-07-16
Lawendowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 6991

Aromatyczne, o niezapomnianym smaku ciasteczka. Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).

  2. Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna).

  3. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).

  4. Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna).

  5. Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 08 października 2012 W końcu spróbowałam :) Są pyszne, aromatyczne (robiłam z suszonej lawendy - duża paczka na x- porcji w sklepie zielarskim za niecałe 4 zł), kruche, cudnie maślane, długo zachowują świeżość, łatwe i niekłopotliwe w robieniu. Widziałam kilka przepisów na takie ciasteczka, ale ten moim zdaniem jest najlepszy z uwagi na dodatek cytryny. Aromat cytrusowo-lawendowy jest wspaniały. Polecam gorąco !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 16 lipca 2010 koniecznie muszę spróbować nigdy nie jadłam lawendowych ciasteczek ciekawa jestem jak smakują

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapach_lawendy 16 lipca 2010 Tak jeszcze dla uzupełnienia - samo przygotowanie ciasta trwa kilka minut, czas jego chłodzenia natomiast jest długi, ponieważ ciasto jest bardzo miękkie i maślane.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 15 lipca 2010 fajny przpies ;) i świetne zdjęcie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapach_lawendy 15 lipca 2010 Niestety moja w tym roku zastrajkowała :( Kupiłam wiec suszony kwiat lawendy w sklepie zielarskim. Ok. 4 zł mnie kosztował i starczy na setki ciasteczek:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 15 lipca 2010 mam pytanie... lawendę masz z ogródka czy gdzieś kupiłaś? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zapach_lawendy 15 lipca 2010 Nie, nie stosuje się żadnego proszku do pieczenia ani innych ulepszaczy. I należy pamiętać, żeby nie przesadzić z lawendą, bo smak będzie zbyt intenstywny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iska31 15 lipca 2010 Mam takie pytanie czy do tych ciasteczek nie stosuje się proszku do pieczenia lub innego polepszacza?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iska31 15 lipca 2010 czy w tym przepisie nie stosuje się proszku do pieczenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń