Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazagne szpinakowa z białym serem

Lazagne szpinakowa z białym serem

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1068

Dodano: 02.05.2018

Odsłon: 152

Wegetariańska wersja lasagne ze szpinakiem, białym serem oraz sosem pomidorowym. Doskonała alternatywa dla klasycznego włoskiego dania. Jej przygotowanie nie jest trudne, może trochę czasochłonne, ale zapewniam Was że warto.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu lazagne
  • 600 g szpinaku mrożonego
  • 500 g białego sera
  • 150 g ostrego sera żółtego
  • 50 g śmietany 12%
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny i sól
  • Sos pomidorowy:
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Szpinak rozmrażamy. Dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.
    Na patelni do duszenia rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy szpinak i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i ser biały. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy wszystko razem około 5 minut. Pamiętajcie, że farsz musi być dobrze doprawiony.

    Sos pomidorowy

    Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
    Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu (naczynie powinno być tak duże, by mieściły się w nim cztery płaty makaronu lasagne). Układamy płaty makaronu, nakładamy część farszu i przykrywamy makaronem. Tak postępujemy do wykorzystania farszu i makaronu. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń