Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lazania szpinakowo-kalafiorowa"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Składniki
Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Płaty makaronu gotuj 2–3 minuty w posolonym wrzątku. Wyjmij je, ułóż jeden obok drugiego na ściereczce. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki, a następnie grubo je zetrzyj. Pomidory zmiksuj razem z zalewą.
Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso i starty kalafior. Przypraw solą i pieprzem. Chwilę smaż na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem, zmniejsz płomień, duś 30 minut. Pod koniec dodaj połowę zmiksowanych pomidorów.
Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj szpinak. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i muszkatem. Duś 3 min.
Pozostałe pomidory połącz z koncentratem, ew. przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmaruj trochę sosu pomidorowego. Przykryj 4 płatami lasagne, porcją mięsnego sosu z kalafiorem oraz częścią sera. Na tym ułóż makaron, trochę szpinaku, sosu pomidorowego i sera.
Tak samo przygotuj kolejne warstwy z reszty składników. Lazanię wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz przez 30 minut.
Więcej pomidorów!
dojrzałe pomidory pokrój w niezbyt cienkie plastry i rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Oprósz oregano, solą i pieprzem mielonym.Źródło: Tina