Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z kurczakiem

Lazania z kurczakiem

Autor: KulinarnaChwila

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 779

Dodano: 21.03.2018

Odsłon: 669

Zapewne Lazanie każdy lubi, bo jej smak to czysta poezja. Delikatne mięso z kurczaka i aksamitny, aromatyczny sos, wprawią każdego w smakowy zachwyt. Potrawa jest pracochłonna ale warto.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • Śmietana 500 ml 36%
  • Lasagne makaron
  • 25 dag sera żółtego
  • Kuleczki sera mozzarelli
  • 15 dag boczku wędzonego
  • Cebula
  • Szczypta czosnku
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • pierz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy na mniejsze plastry, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
    2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  2. 3. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem czosnku.

  3. 4. Stopniowo wlewamy śmietanę uważając żeby się nam nie zważyła.

  4. 5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach , dzielimy na trzy części, jedną dokładamy do sosu, chwilę dusimy.

  5. 6. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu

  6. 7. Ułożyć makaron.

  7. 8. Ponownie trochę sosu.

  8. 9. Na sos rozkładamy połowę kurczaka.

  9. 10. Posypujemy drugą częścią sera.

  10. 11. Boczek kroimy w kostkę, dzielimy na dwie części, jedną częścią wykładamy na ser.

  11. 12. Ponownie układamy makaron.

  12. 13. Makaron smarujemy sosem.

  13. 14. Wykładamy pozostałe filety.

  14. 15. Posypujemy trzecią częścią sera.

  15. 16. Układamy ostatnią warstwę makaronu.

  16. 17. Polewamy resztką sosu

  17. 18. Układamy ser mozzarelle.

  18. 19. Na koniec na wierzch układamy pozostały boczek.
    20. Zapiekamy 30 minut w 180˚C.

  19. 21. Lazania gotowa.
    22. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń