Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki

Łazanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 930

Dodano:

Odsłon: 8359

Dziś łazanki :-)

Składniki

  • makaron do łazanek
  • kapusta kiszona - 300 dkg (można dodać więcej)
  • kiełbasa, np. 3-4 śląskie
  • cebula
  • smalec - do smażenia
  • sól, pieprz
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Kapustę kiszoną zlewamy wodą i gotujemy do miękkości, a następnie jak będzie miękka i ostudzona to kroimy jak najdrobniej (bądź jak kto lubi).

    2) Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

    3) Na smalcu podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, aby uzyskała złoty kolor.

    4) Na pozostały tłuszczu z cebulki podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę.

  2. Wszystkie rzeczy łączymy ze sobą dobrze mieszając i doprawiając solą i pieprzem do smaku.

    SMACZNEGO :-)





    P.S.:
    Ja zawsze najpierw gotuje kapustę i równocześnie makaron. W tym czasie siekam cebulkę i podsmażam na małym ogniu, ponieważ pomalutku się poddusi, a za ten czas makaron będzie gotowy. Odcedzam go i dodaje do niego cebulę. Następnie smażę kiełbasę i też dodaje. Wtedy kapustka już dojdzie i zamiast poczekać aż przestygnie to żeby palców nie poparzyć podtrzymuje ją widelcem i siekam. Dodaje sól, pieprz I dobrze mieszam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sandra1 01 marca 2014 Zazula1 - na pewno jest super w końcu mamy najlepiej gotują ;-P
Może następnym razem wypróbuje Twój sposób.
Pozdrawiem

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 27 lutego 2014 Łazanki z jaką kapustą by nie zrobić/słodką czy kiszoną/w mojej rodzinie zawsze mają wzięcie:)
Tylko ja tą kapustę gotuję wcześniej a później ją jeszcze duszę z cebulką,kiełbasą czy jak kto woli boczkiem lub mięskiem.I do tak przyprawionej dodaję dopiero makaron.Tak nauczyła mnie mama i jest super:)Pozdrawiam ciepło:)

24 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń