Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki – prosty przepis na domowy makaron

Łazanki – prosty przepis na domowy makaron

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 6472

Dodano:

Odsłon: 5574

Własnoręcznie przygotowane łazanki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Co więcej, ususzyć i trzymać w zamkniętym pojemnik.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • woda
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Z mąki formujemy kopczyk a środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego jajka. Dodajemy też szczyptę soli, 2 łyżki oleju i 1/4 szklanki wody.

  2. Mieszamy widelcem a następnie starannie zagniatamy do uzyskania twardego ciasta (powinno być trochę twardsze niż na pierogi).

  3. Kroimy je na 4 części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Następnie każdą z części musimy rozwałkować - trochę grubiej niż na makaron. Na koniec rozwałkowane ciasto kroimy w kwadraciki. Zostawiamy na czystej ściereczce do przeschnięcia.

  4. Jeśli wyjdzie nam zbyt dużo łazanek, możemy je ususzyć i wykorzystać przy następnej okazji. Najlepiej suszyć łazanki całą noc a potem przesypać je do zamykanego słoja.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń