Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46731

Dodano:

Odsłon: 5754

Boskie połączenie klasyki z najlepszymi na świecie borowikami szlachetnymi. Oczywiście, można użyć innych grzybów, będą równie pyszne <3

Składniki

  • 250 g makaronu łazanki (u nas Lubella)
  • 1/2 średniej wielkości główki kapusty
  • 300 g boczku surowego
  • 300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu.
    Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy na palnik, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń