Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 829

Dodano:

Odsłon: 928

Pyszne i sycące łazanki z kiszoną kapustą i grzybami. W tej wersji mogą być też wigilijnym daniem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag świeżych grzybów lub 5 dag suszonych
  • 2 cebule
  • Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto jak na makaron, dobrze wyrobić i rozwałkować, po czym pokroić na kwadraciki, ja kroję radełkiem do pizzy. Ugotować w posolonej wrzącej wodzie, odcedzić, wymieszać z łyżką oleju.

  2. Świeże grzyby umyć, ugotować w posolonej wodzie przez 15 minut.
    Odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
    (Grzyby suszone wcześniej moczymy kilka godzin i gotujemy 40 minut.) Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na dużą patelnię i zeszklić na oleju, dodać grzyby, zrumienić, dodać pokrojoną drobno kapustę, przyprawy i dusimy 10-15 minut na małym ogniu.
    Łazanki wymieszać z kapustą z grzybami i mocno podgrzać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń