Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo:

Leczo:

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2553

Dodano:

Odsłon: 1594

Żal byłoby nie zrobić skoro warzywa rosną we własnym ogrodzie. Można je zrobić bez wędliny, można zrobić z wędliną. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Składniki

  • 5 czerwonych papryk (można użyć kolorowych)
  • 2 młode cukinie ze skórką ale bez nasionek
  • 2 małe cebule
  • 1 szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
  • 2 szklanki ajwaru lub gęstego przecieru pomidorowego
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
  • 30 dag dobrej jakościowo kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu lub kilka łyżek oleju
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki
  • ulubione zioła wg uznania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Aby leczo było smaczne a warzywa chrupiące - należy je podsmażać osobno.
    Zaczynam od przygotowania sobie sporego garnka z grubym dnem, do którego będę przekładać kolejne warzywa.
    W osolonej wodzie gotuję fasolkę pokrojoną na trzy części.Uważam, aby jej nie przegotować. Powinna być lekko twardawa. Odsączam na sicie i przesypuję do przygotowanego wcześniej garnka.
    Następnie, na patelni rumienię kiełbasę pokrojoną w półplasterki . Łyżką cedzakową przekładam do garnka a na tłuszczu podsmażam pokrojoną cebulę. Chwilę smażę, często mieszając.
    Na głębokiej patelni rozpuszczam łyżkę smalcu i dodaję pokrojoną paprykę. Kiedy lekko zmięknie-przekładam do garnka - zachowując tłuszcz na którym podduszam pokrojoną cukinię . Lekko oprószam solą i pieprzem.
    Mieszam dokładnie ale delikatnie wszystkie składniki, garnek wstawiam na wolnym ogniu i dodaję ajwar z koncentratem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewam odrobiną wody lub bulionu.
    Doprawiam wędzoną papryką, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Można dodać zioła lub natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń