Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Leczo na plackach ziemniaczanych"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1065
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 62
Składniki
Obraną cebulę drobno posiekaj. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę z boczkiem. Dodaj paprykę i duś, aż będzie półmiękka. Wrzuć pomidory i posól, dopraw pieprzem i duś około 5 minut. Na końcu wbij jajko. Mieszaj leczo, dopóki jajko się nie zetnie.
Przygotuj placki. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie zalej letnim mlekiem, dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Masę zagęść mąką i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż placki z ciasta ziemniaczanego, z obu stron do przyrumienienia.
Połowę placków ziemniaczanych rozłóż na talerze. Nałóż na nie leczo i przykryj pozostałymi plackami. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.Źródło: Na żywo