Do góry

Przetwory Przepis na:

Leczo na zimę -obiad ze słoika

Leczo na zimę -obiad ze słoika

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1476

Dodano: 21.09.2017

Odsłon: 6454

Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :)

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych)
  • 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek)
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, cukier i szczyptę soli - podduszamy aż będzie szklista (nie zrumieniona).

  3. Dodajemy pozostałe warzywa, wlewamy wodę (tylko tyle aby lekko zakryła warzywa) i dusimy na niewielkim ogniu- warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane!

  4. Dodajemy przyprawy i jeszcze kilka minut gotujemy.

  5. Gorące leczo nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut.

    Schłodzone leczo przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 stycznia mam pytanie, bo przy takiej malej ilosci srodkow naturalnie konserwujacych jak cukier i sol, to mi te "lecza" po dosyc krotkim czasie zepsuły sie, nie masz tego problemu? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 września 2017 Ooooo, i to jest TO :)
Jesienią i zimą trochę mięcha do tego i czujemy się, jak w lecie, które chyba wszyscy kochamy xD

Już miałem kamyczkiem rzucić przez górkę, bo jakaś cisza nastała ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń