Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy jeszcze sezon letni w pełni trzeba wykorzystać warzywa na wszystkie możliwe sposoby. Jedną z możliwości jest przygotowanie pełnego warzyw lecza, które możemy przełożyć do słoików, zapasteryzować i szybki obiad gotowy. Do lecza dodałam kiełbasę dzięki czemu danie będzie nie tylko szybkie ale również sycące.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 218
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 134
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 218
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 134
Składniki
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu /polecam olej/ i podsmażamy na nim pokrojoną kiełbasę /podwawelską lub zwyczajną/. Oprószamy ją mieloną papryką i zrumieniamy.
W garnku, w którym będziemy przygotowywać leczo rozgrzewamy łyżkę tłuszczu /tu polecam mało/, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do czasu aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki a gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojone papryki. Warzywa lekko solimy i dusimy do czasu aż pieczarki będą miękkie.
Do warzyw w garnku dodajemy podsmażoną kiełbasę, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz cukinię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i mieszamy. Gotujemy często mieszając do czasu aż pomidory lekko się rozgotują a cukinia straci smak "surowizny". Leczo możemy przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 min.