Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo warzywne z pieczarkami, na kiełbasie śląskiej.

Leczo warzywne z pieczarkami, na kiełbasie śląskiej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1374 Ocena: 17262

Dodano:

Odsłon: 2153

Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jest to danie troszkę sycące, z dużą ilością warzyw z dodatkiem kiełbasy. Polecam :)

Składniki

  • kiełbasa śląska 0,5 kg
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • papryka żółta słodka 1 szt.
  • papryka zielona słodka 1 szt.
  • pieczarki 6 szt. duże
  • cebula połowa
  • cebula czerwona połowa
  • por 15 cm
  • ogórek kiszony 1 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • przecier z ostrej papryki 1 łyżka
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • sos sojowy ciemny
  • pomidory krojone 1 puszka 400 ml
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • woda 0,5 litra
  • Ryż 20 dag
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • kumin
  • czosnek granulowany
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebule i por w pół plastry, dusimy bez
    tłuszczu na wolnym ogniu pod przykryciem.

  2. Papryki, pieczarki, ogórek kiszony kroimy w większą kostkę. Gdy kiełbasa puści tłuszcz dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

  3. W między czasie w garnku zagotowujemy wodę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pokrojonym w kostkę kiszonym ogórkiem.

  4. Uduszone warzywa z patelni przekładamy do garnka z wywarem, dodajemy przecier z ostrej papryki, pomidory z puszki, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami do smaku i chwilę gotujemy.

  5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy około 5 minut, żeby koncentrat dobrze się połączył z pozostałymi składnikami. Próbujemy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, i kończymy gotowanie.

  6. Gotowe leczo możemy podać z ryżem, z pieczywem, jak kto lubi. Jest to danie godne polecenia.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 25 czerwca 2017 Nigdy nie dodaję kiszonego ogórka,na pewno wypróbuję,a zdjęcie kapitalne i zachęcające do konsumpcji :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 24 czerwca 2017 Super, a ta mordka na wierzchu bardzo mi się podoba :D ojj, zjadłabym ;) Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń