Do góry

Zupy Przepis na:

Leczo z kabaczka

Przepis dnia 2010-07-22
Leczo z kabaczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 554

Dodano:

Odsłon: 35651

Cudowne i aromatyczne danie- radosna twórczość mojego Narzeczonego.... Muszę przyznać,że to najlepsze leczo jakie jadłam... Chylę czoła i podaję przepis dalej... Ostrzegam-TO DANIE UZALEŻNIA ;P

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kabaczki obieramy, kroimy w kostkę wrzucamy do garnka (dodajemy pół szklanki wody oraz 2 łyżki oliwy) i dusimy aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.

  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w cieniutkie plasterki.

  3. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy dość mocno. Na osobnej patelni dusimy cebulkę i czosnek do czasu aż będą miękkie.

  4. Podsmażoną kiełbaskę wraz tłuszczykiem wrzucamy do garnka z kabaczkiem, dodajemy podduszoną cebulkę z czosnkiem oraz przecier pomidorowy.

  5. Bazylię drobno kroimy, z gałązek majeranku obrywamy listki (około 1 łyżeczki) dodajemy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką lub chilli-ilość według upodobań (najlepsze jest świeżo mielone).

  6. Całość jeszcze chwilkę dusimy razem i gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zdzisia152 26 czerwca 2011 Dla mnie leczo to głównie papryka w 3 kolorach z przewagą czerwonej, jak ktoś lubi bardziej pikantne danie moze trochę dodać chili, pomidorki bez skórki i cukinia, dodaję także zawsze pieczarki...resztę jak w przepisie... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Voyteq68 26 czerwca 2011 Ciekawy przepis muszę spróbować. Ja do lecza używam Cukinie i dodaję paprykę w trzech kolorach pomidory bez skórki i pestek i oczywiście boczek lekko przesmażony a kilka minut przed końcem gotowania dobre jakościowo cienkie parówki krojone na kilku centymetrowe kawałki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vespula 25 lipca 2010 Wczoraj zrobiłam twój przepis - wyszedł bardzo smakowity. Malutki mankament to taki, że nie podałaś jakiej wielkości słoiczek z przecierem użyłaś, dodałam więc "na oko". Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to dodanie boczku wędzonego (tak jak ktoś w pierwszym komentarzu sugerował), naprawdę fajny przepis. Leczo bez papryki rządzi :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Groszek 22 lipca 2010 a gdzie papryka, pomidory....cukinia:)? ale nie powiem bo pięknie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje. Ale dla mnie leczo to przede wszystkim warzywa w/w.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 20 lipca 2010 fajny przepis -też robię podobne,tylko zamiast kabaczka używam cukinię i dodaję jeszcze przesmażony boczek wędzony!
a co do zdjęcia -to jest tam chyba cukinia a nie kabaczek prawda?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń