Do góry

Zupy Przepis na:

Leczo z kluseczkami

Leczo z kluseczkami

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3330

Dodano: 05.11.2013

Odsłon: 3244

Tradycyjne leczo i kluseczki to zaskakująco dobry duet. POLECAM!

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podpiekamy, posypujemy słodką i ostrą papryką. Gdy kiełbasa i boczek przypieką się dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem dusimy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, liść laurowy, ziela angielskie, gałkę muszkatołową, kmin rzymski, sól pieprz, dokładnie mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Następnie dolewamy wodę przecier pomidorowy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.

  2. W czasie gdy leczo się gotuje, robimy małe kluseczki. Ciasto jak na tradycyjne kluski czyli ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dzielimy na 4, wybieramy czwartą część, w dziurę wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy jajko, zagniatamy i formujemy kluseczki wielkości paznokcia, duże kluski mogły by nam się rozgotować.
    Ja ciasto miałam zrobione już dzień wcześniej, bo na obiad były kluski ;) więc zrobiłam go więcej i część ciasta dałam do pojemnika i przykryłam ścierką (folia, czy plastik się nie sprawdza) i włożyłam do lodówki. Takie ciasto może 2-3 dni być w lodówce.

  3. Gdy papryka już zmięknie zagęszczamy śmietaną z mąką, doprawiamy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kluseczki, delikatnie mieszamy i gdy kluseczki wypłyną na wierzch a leczo znów zacznie wrzeć, danie jest gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń