Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z papryką i kiełbasą

Leczo z papryką i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 20754

Pyszne leczo z dużą ilością papryki i aromatyczną kiełbasą idealne jako obiad w domu i w pracy!

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała żółta cukinia
  • 2 średnie cebule białe
  • 80 dag dobrej jakości kiełbasy
  • opakowanie pasaty pomidorowej lub słoiczek soku pomidorowego własnej roboty
  • liśc laurowy, pieprz, sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiełbasę i cukinię pokrój w pół-talarki, paprykę w większą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę.
    Na dużej patelni (ja robię w dużej i głębokiej patelni całe danie) podsmaż na rumiano kiełbasę bez dodatku tłuszczu - wytopi się z kiełbasy. Ściągnij kiełbasę z patelni, wytopiony tłuszcz zostaw.

  2. Na patelni z tłuszczykiem z kiełbasy podsmaż paprykę razem z cebulką. Gdy cebulka zmięknie podlej warzywa szklanką wody i duś. Kiedy woda wyparuje dorzuć cukinię, podsmażaj chwilę.
    Zalej warzywa wodą, by były zakryte i gotuj razem z solą i liściem laurowym do miękkości papryki.

  3. Gdy papryka będzie już miękka (cukinia pewnie trochę się rozpadnie, ale to dobrze). Zalej warzywa pasatą pomidorową lub sokiem pomidorowym i gotuj przez 5 minut.

  4. Po tym czasie dorzuć przesmażoną kiełbasę, dopraw do smaku pieprzem i zajadaj!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń