Do góry

Sałatki Przepis na:

Lekka i odświeżająca Sałatka z Fetą

Lekka i odświeżająca Sałatka z Fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 2549

Dodano:

Odsłon: 2787

Ta sałatka pasuje praktycznie do każdego dania lub jako samodzielna przekąska. Sama uwielbiam zabierać ją d pracy, jest delikatna, smaczna i zdrowa a do tego szybka w przygotowaniu. Przypomina sałatkę grecką z tym że nie dodaję do niej ani oliwek ani cebuli ze względu na córcię która nie przepada za tymi dwoma składnikami.

Składniki

  • Średnia główka Sałaty Lodowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • jeden średni ogórek
  • kostka półtłustego sera typu Feta
  • Dressing:
  • Łyżeczka posiekanego koperku ewentualnie suszonego
  • 0,5 łyżeki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżki wody przegotowanej o temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeaczki octu
3-4 os. 30 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sałatę lodową myjemy i osuszamy.
    Rwiemy na niewielkie kawałki,
    Paprykę, pomidora i ogórka kroimy w kostkę.
    Fetę odsączamy i również kroimy w niewielką kostkę.
    Wszystko razem mieszamy.

  2. Do szklanki wsypujemy koperek, zioła prowansalskie oraz bazylię.
    Wlewamy 4 łyżki wody, 4 łyżki oleju rzepakowego i pół łyżeczki octu.
    Dokładnie mieszamy.
    Gdy wszystkie składni dokładnie się wymieszają, polewamy dressingiem sałatkę.
    Najlepiej smakuje schłodzona dlatego warto przed podaniem wstawić na ok godzinę do lodówki.
    Idealnie komponuje się również z daniami z grilla.
    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń