Do góry

Zupy Przepis na:

Lekka, wiosenna zupa ze szparagami

Lekka, wiosenna zupa ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 6776

Dodano:

Odsłon: 925

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 5 pałek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • vegeta, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, obieramy je zaczynając od miejsca pod główkami, kroimy na dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.

  2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę.

  3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń