Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekka zupa jarzynowa"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 73
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 73
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 70 kcal, cena 2,50 zł
Łodygi selera naciowego umyj starannie pod bieżącą wodą. Każdą łodygę oczyść z włókien. Odetnij zgrubiałe końcówki. Łodygi pokrój w cienkie plasterki.
Marchewki oczyść, opłucz, a następnie pokrój w niewielką kostkę lub w plasterki. Możesz też zetrzeć marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Opłucz i starannie oczyść por. Odetnij piętkę oraz zielone części. Resztę pora przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokrój w cienkie półplasterki.
Do garnka wlej bulion warzywny. Wrzuć kawałki selera naciowego, pokrojoną lub startą marchewkę i posiekany por. Dodaj liść laurowy. 5Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj naczynie.
Gotuj zupę na średnim ogniu około 20 minut. Na koniec dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pożywna, dodaj ziemniaki.Źródło: Świat kobiety