Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba wszyscy lubią młode warzywa - mają delikatny, słodki smak, są chrupiące i do tego super zdrowe :) Zawsze gdy pojawiają się młode warzywa, ja albo Mama robimy taką zupkę. Jest pyszna i super zdrowa, do tego przygotowuje się ją dosłownie w pół godziny :)
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 719
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36223
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 391
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 235
Polecam.
Odsłon: 719
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36223
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 391
Składniki
Do garnka nalewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy lubczyk, seler, liście laurowe, ziele angielskie i lekko solimy. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.
Marchewkę pozbawiamy naci, nie skrobiemy tylko starannie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Skórka na tak młodej marchewce jest bardzo delikatna i cieniutka, poza tym pod nią jest cała masa witamin, więc szkoda ich tracić. Jeśli macie marchewkę z własnego ogródka lub innego pewnego źródła, spokojnie zostawcie skórkę. W innym wypadku można lekko oskrobać.
Pokrojoną w plasterki marchewkę wrzucamy do garnka i gotujemy dosłownie 5-10 minut. Jest tak delikatna, że spokojnie się ugotuje.
W czasie, gdy gotuje się marchewka, przygotowujemy groch: obrywamy te ''szypułki'' ze strączków i ciągnącą się od nich strunę. Myjemy strączki pod wodą, przełamujemy je na pół, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli chcemy dodać młode kartofelki, to skrobiemy je, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Jeśli chcemy dodać makaron, to też dodajemy go właśnie teraz.
Po upływie tego czasu lub gdy zmiękną ziemniaczki i makaron się ugotuje, siekamy natkę pietruszki i koperek i dodajemy do zupy. Zostawiamy na chwilę (2-3 minutki). Gasimy ogień pod garnkiem. W dużym kubku rozrabiamy śmietanę z chochelką zupy. Starannie rozmieszaną zawartość kubka dolewamy do garnka. Mieszamy starannie, jeszcze raz próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na gorąco, posypane świeżym koperkiem. Smacznego!!!!