Do góry

Zupy Przepis na:

Lekka zupka z młodych warzyw

Lekka zupka z młodych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 469

Chyba wszyscy lubią młode warzywa - mają delikatny, słodki smak, są chrupiące i do tego super zdrowe :) Zawsze gdy pojawiają się młode warzywa, ja albo Mama robimy taką zupkę. Jest pyszna i super zdrowa, do tego przygotowuje się ją dosłownie w pół godziny :)

Składniki

  • (porcja na 6 osób)
  • około 6-7 młodych marchewek
  • 1-2 młode pietruszki z natką
  • 3 garści młodych strączków groszku
  • pęczek młodego koperku
  • 1-2 łyżki śmietany 12-18%
  • 1-2 gałązki świeżego lubczyku
  • kawałek selera
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • opcjonalnie 2-3 młode ziemniaczki
  • opcjonalnie 2 garści makaronu
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka nalewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy lubczyk, seler, liście laurowe, ziele angielskie i lekko solimy. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut.

  2. Marchewkę pozbawiamy naci, nie skrobiemy tylko starannie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Skórka na tak młodej marchewce jest bardzo delikatna i cieniutka, poza tym pod nią jest cała masa witamin, więc szkoda ich tracić. Jeśli macie marchewkę z własnego ogródka lub innego pewnego źródła, spokojnie zostawcie skórkę. W innym wypadku można lekko oskrobać.

  3. Pokrojoną w plasterki marchewkę wrzucamy do garnka i gotujemy dosłownie 5-10 minut. Jest tak delikatna, że spokojnie się ugotuje.

  4. W czasie, gdy gotuje się marchewka, przygotowujemy groch: obrywamy te ''szypułki'' ze strączków i ciągnącą się od nich strunę. Myjemy strączki pod wodą, przełamujemy je na pół, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli chcemy dodać młode kartofelki, to skrobiemy je, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Jeśli chcemy dodać makaron, to też dodajemy go właśnie teraz.

  5. Po upływie tego czasu lub gdy zmiękną ziemniaczki i makaron się ugotuje, siekamy natkę pietruszki i koperek i dodajemy do zupy. Zostawiamy na chwilę (2-3 minutki). Gasimy ogień pod garnkiem. W dużym kubku rozrabiamy śmietanę z chochelką zupy. Starannie rozmieszaną zawartość kubka dolewamy do garnka. Mieszamy starannie, jeszcze raz próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na gorąco, posypane świeżym koperkiem.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń