Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki bigos z klopsikami"
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 23
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 22
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 43
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 23
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 22
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 43
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 103
Składniki
Cebule obierz, dwie pokrój w grubszą kostkę, a trzecią bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, przestudź. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj ugotowaną kaszę pęczak i zeszkloną cebulę.
Wbij jajko, dodaj sól i pieprz do smaku oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z niej niewielkie klopsiki.
W garnku zagotuj bulion. Do wrzącego włóż przygotowane klopsiki. Gotuj je 20 min. Wyjmij łyżką cedzakową. Przykryj na talerzu folią aluminiową, aby nie obsychały.
Kapustę opłucz, osusz, grubo poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim pozostałą, grubo pokrojoną cebulę. Dodaj kapustę i marchewki.
Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i mieszając, smaż 5 min. Podlej połową bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Przykryj i duś, aż kapusta zmięknie. Do bigosu włóż klopsiki, podgrzej je. Danie posyp opłukaną, posiekaną natką.Źródło: Tina