Do góry

Desery Przepis na:

Lekki brzoskwinek

Lekki brzoskwinek

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 3952

Dodano: 09.05.2012

Odsłon: 43962

lekkie,idealne na lato:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 3 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i przestudzić.

  2. Maślankę wlać do naczynia i ok 2 min miksować.Następnie wlać do niej troszkę więcej niż połowę wystudzonej galaretki.

  3. Połowę masy maślankowej wylać na blachę i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

  4. Brzoskwinie odsączyć,odłożyć 2-3 połówki, pociąć w kosteczkę i odłożyć a resztę owocu razem z sokiem zmiażdżyć blenderem na mus dodając resztę wystygłej galaretki.Wylać cała masę na zastygłą maślankę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

  5. Następnie na zastygła masę brzoskwiniową wylać resztę maślanki z galaretką i znów do lodówki by zastygło.W tym czasie rozpuścić czwartą galaretkę według przepisu na opakowaniu i wystudzić.

  6. Na zastygnięty wierzch ułożyć pocięte w drobną kostkę brzoskwinie i zalać rozpuszczoną czwartą galaretką.Wstawić do lodówki.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cheban 24 lipca 2012 też robię brzoskwinka na biszkopicie, nakupowalam dzis w Lidlu brzoskwin, bo w ekstra cenie byly. a ciacho idealne na taka pogode jak dzis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata1984 03 czerwca 2012 Ja zrobiłam brzoskwinka wczoraj na biszkopcie, tylko że z truskawkami i galaretką oczywiście czerwoną. Super ciacho gogne polecenia:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 28 maja 2012 i jeszcze raz ja, chciałam tylko dodać że ostatnio zmodyfikowałam powyższy przepis z konieczności braku maślanki i wykonałam go z kefiru dodając odrobinę cukru, do tego świeże czereśnie i galaretki wiśniowe, jeszcze lepsze od ciasta wyjściowego:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 17 maja 2012 Zrobiłam "brzoskwinka" przedwczoraj i muszę powiedzieć, że jest zarąbisty, dosłownie jak sernik na zimno, a przy tym na zdrowej maślance z minimalną ilością tłuszczu a więc dietetyczny.Będzie on hitem u mnie tego lata, bo zamierzam wypróbować go z wszelkimi dostępnymi owocami - a myślę, że nie tylko dla mnie stanie się alternatywą dla lodów - istnych bomb kalorycznych. Także ciepło pozdrawiam i proszę o jeszcze tak proste acz nowatorskie przepisy:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 maja 2012 goramarcina1 - też przymierzam się do zrobienia z truskawkami jak tylko się pojawią i myślę,że będzie bardzo dobre:) Dziękuję wszystkim za miłe komentarze,pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 15 maja 2012 Sam pomysł z maślanką to rewelacja,ale u mnie nie za bardzo lubią brzoskwinie,więc zrobię taki z truskawkami (jak już będą nasze).Mam nadzieje,że wyjdzie.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiah1 14 maja 2012 Ciasto rewelacyjne!!! Wypróbowałam przepis i z czystym sercem POLECAM!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolkafasolka 13 maja 2012 Zrobiłam brzoskwinka na cieście biszkoptowym, smakował wszystkim. Polecam, świetny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 maja 2012 Jeszcze chciałam dodać,że moje naczynie ma 4 cm wysokości i brzoskwinek sięgał do samego brzegu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 maja 2012 GLAZTER - moja blacha miała 23x30.Myślę,że śmiało jogurt możesz użyć jesli nie uda Ci się kupić maślanki.Z kefirem lub zsiadłym mlekiem......no nie wiem,sama nie próbowałam więc trudno mi powiedzieć jak by smakowało .Ja dawno temu robiłam tak jak napisała jolkafasolka z mlekiem skondensowanym ale o wiele lepsze dla zdrowia i zawiera mniej kalorii jest wersja na maślance:) Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń