Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki paprykarz z kurczakiem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 463
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 463
Składniki
Filet z kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż mięso. Smaż je po 5 minut z każdej strony.
Marchewkę oczyść, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Papryki rozetnij, usuń nasiona, strąki opłucz, pokrój w grubą kostkę. Cukinię oczyść, odetnij końce, miąższ pokrój w plasterki. Imbir obierz, zetrzyj na tarce albo drobniutko posiekaj.
Na tłuszcz ze smażenia mięsa, wrzuć czosnek, cebulę, imbir i paprykę. Podsmaż je. Dodaj marchewkę i cukinię. Warzywa oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zalej bulionem. Wsyp ryż. Gotuj około 10 minut.
Usmażone mięso potnij w plasterki. Dodaj do potrawki. Gotuj dalej 5 minut. Ew. jeszcze raz przypraw do smaku. Potrawkę posyp posiekaną natką. Udekoruj według uznania.Źródło: Naj