Do góry

Śniadania Przepis na:

Lekki puszek cynamonowy

Lekki puszek cynamonowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 555

Dodano:

Odsłon: 8697

Buchta-puszyste ciasto drożdżowe lekko słodkie wspaniałe na śniadanie czy podwieczorek do mleka, kakao, z masłem, konfiturą lub ulubionymi owocami. Smaki mojego dzieciństwa -Przepis od mojej mistrzyni wypieków czyli babci ;) moim dodatkiem jest cynamon.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu)

  2. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka odstawić osobno ).

  3. Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki. Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego

  5. ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu)

  6. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka odstawić osobno ).

  7. Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

  8. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki. Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego

  9. RADA DO CIASTA: ciepłe miejsce: ja zazwyczaj wstawiam miskę do brytfanki lub innej miski wlewam trochę wody ciepłej na spód i dolewam gorącej co jakiś czas można też jeśli np skończyliśmy gotować obiad wyłączyć palniki i postawić na kuchence miskę w brytfance.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 04 marca 2013 Oj tak dokładnie Capri ja jeszcze lubię do tego dodać konfitury malinowe mmmmmmmniam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 03 marca 2013 przepadamy za takimi drozdżowymi wypiekami ! do tego jeszcze kubek kakao i niczego nie trzeba więcej !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń