Do góry

Desery Przepis na:

Lekkie, cytrynowe ciasto z makiem

Lekkie, cytrynowe ciasto z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1895

Dodano:

Odsłon: 3574

Puszyste, delikatne i orzeźwiające. Przygotowuje się je w 10 minut, a pałaszuje... w 15.

Składniki

  • ciasto:
  • 1 i ¾ szklanki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki suchego, mielonego maku
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 1 mały kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • lukier:
  • 150g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksową o długości 30cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.
    Cytryny przekrajamy na połówki i wyciskamy z nich sok.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę przesiewamy do miski, a następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz makiem. Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryn. Łączymy składniki za pomocą trzepaczki, po czym dodajemy olej, cukier oraz cukier waniliowy i znów, mieszając energicznie, łączymy składniki w jednolitą, płynną masę. Na sam koniec wbijamy do miski jajka i roztrzepujemy, do połączenia składników. Zawartość obu misek łączymy, mieszając drewnianą łychą lub silikonową szpatułą, a gdy ciasto stanie się jednolite, wylewamy je do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.

  3. PICHCIMY CIASTO

    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Po 50 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Po tym czasie przekładamy je na kratkę, usuwamy papier i zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia.
    Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem, który doskonale komponuje się ze smakiem ciasta.

  4. ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER

    Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń