Do góry

Dania główne Przepis na:

Lekkie i bardzo szybkie spaghetti alla carbonara

Lekkie i bardzo szybkie spaghetti alla carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 17726

Przepis z książki "Kuchnia dietetyczna. 1001 przepisów". Zapraszam również na bloga

Składniki

  • 10 dag pokrojonej w paseczki chudej szynki (najlepiej wędzonej)
  • 120 g spaghetti
  • 1 posiekany drobno ząbek czosnku
  • 4 łyżki nisko-tłuszczowej śmietany
  • sól, pieprz
  • Świeżo posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, dodać sól i oliwę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron i gotować 7 min.

  2. Szynkę podsmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodać czosnek i śmietanę. Wszystko podgrzewać kilka minut na małym ogniu.

  3. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KingMazur 30 sierpnia 2011 Czasem tak ze śmietaną bywa, mnie też nie raz się to przytrafiło. Kiedyś robiłam trzy razy pod rzad i zawsze się zwarzylo, to chyba od firmy zależy, czy jak?

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

czarnolka9112 30 sierpnia 2011 Smakowo dobre danie, ale nie wiem czemu,bo śmietana jakby mi się zważyła. A była nisko tłuszczowa :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 03 sierpnia 2011 Nie mam zielonego pojęcia jak można nazwać tę potrawę carbonarą, oczywiście nie umniejszam jej w smaku, może faktycznie nie ustępuje carbonarze, aczkolwiek smakiem nie jest doń nawet zbliżona.
Rozumiem intencje, nie chce być złośliwy, ale nie nazywał bym pizzy ,,margheritta" gdyby zamiast mozarelli i bazylii, był oscypek, kapusta kiszona i plastry kiełbasy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KingMazur 02 sierpnia 2011 Bez żółtek itp., dlatego jest lekkie, ale w smaku niczym nie ustępuje oryginalowi. Cieszę się, że blog jest niezły. Pozdrawiam.

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 02 sierpnia 2011 Bez żółtek,boczku i sera to raczej luźna dygresja niż carbonara w ścisłym znaczeniu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń