Do góry

Przekąski Przepis na:

Lekkie placuszki z ogórka

Lekkie placuszki z ogórka

Autor:

Przepisów i artykułów: 547 Ocena: 9619

Dodano:

Odsłon: 9222

Lekkie, zielone i wyraziste w smaku, gorąco polecam.

Składniki

  • starte młode mniejsze ogórki ok. 250 g
  • starta czerwona papryka ok.30 g
  • 1 jajko
  • 1-1,5 czubatej łyżki mąki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku staropolskiego
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kilka mniejszych nie obieranych ogórków ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeśli mamy większe ogórki ścieramy tylko boki, środek z ziarenkami odkładamy.
    Ogórki posypujemy solą i gdy puszczą sok odlewamy.
    Do lekko odciśniętych ogórków ścieramy paprykę i połowę przygotowanej cebuli, pozostałą siekamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko, mieszamy, potem dodajemy mąkę i przyprawy.

  2. Masa nie powinna być za gęsta.
    Placki smażymy kilka minut na suchej patelni i niewielkim ogniu.
    Pyszne na ciepło i zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń