Do góry

Desery Przepis na:

Lekkie ptasie mleczko z malinami na mleku skondensowanym

Lekkie ptasie mleczko z malinami na mleku skondensowanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2736

Dodano:

Odsłon: 1037

Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne

Składniki

  • *przepis na dużą blaszkę
  • BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa
  • -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka -400ml gorącej wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka

  2. MASA

    Składniki dzielimy na pół.

    Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy.

    250ml mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze ścięła.

  3. Tak samo postępujemy z drugą częścią składników.
    Na górną warstwę wykładamy maliny, całość polewamy ostatnią galaretką-tężejącą.

  4. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń