Do góry

Dodatki Przepis na:

Lemon curd

Lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 390

Angielski krem cytrynowy

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Cytryny (najlepiej niewoskowane, ekologiczne) wyszoruj szczoteczką, wyparz, zetrzyj skórkę.

    2. W niedużym garnuszku za pomocą rózgi kuchennej roztrzep jajka, żółtka, cukier oraz skórkę cytrynową do połączenia składników.

    3. Dodaj sok z cytryn oraz masło.

    4. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając.

    5. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu.

    6. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzyj krem przez sitko.

    7. Przelej do wyparzonego słoiczka, zamknij.

    8 Gotowe.

    9. Smacznego.

    * Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń