Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemon curd to pyszny, cytrynowo-słodki krem. Świetnie nadaje się do deserów, ciast i ciasteczek. Jest meeeega cytrynowy, aksamitny i orzeźwiający :-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, którą należy dodać do miski z cukrem. Jajka roztrzepać widelcem lub trzepaczką i wymieszać z wyciśnietym sokiem z cytryny. Wlać masę jajeczną i dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń (ok. 10-20 min.)
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia