Do góry

Desery Przepis na:

Lemon curd - krem cytrynowy

Lemon curd - krem cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1043

Dodano:

Odsłon: 1472

Lemon curd, czyli cytrynowy krem, wyjątkowo pyszny - słodko-kwaśny, idealny jeśli lubicie takie smaki! :) Nadaje się do przełożenia ciast i ciasteczek, smarowania naleśników, wafli, można go użyć jako polewę lub... wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :) Dla mnie lemon curd jest wspaniały! :) Dołączysz się do 'ochów' i 'achów'? :)

Składniki

  • 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
    W niedużym garnku roztrzepujemy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką cytrynową. Garnuszek ustawiamy na mniejszym garnuszku wypełnionym gorącą wodą (gotujemy na parze) i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki.
    Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
    Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
    Smacznego! :)

  2. Przepis do wykonania w Thermomixie/Monsieur Cuisine:

    Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
    Cukier i skórkę cytrynową przekładamy do naczynia miksującego, miksujemy 30 sek/obr. 10.
    Dodajemy jajka, żółtka i sok z cytryny, gotujemy 10 min/100°C/obr.2.
    Po tym czasie dodajemy masło i gotujemy 2 min/100°C/obr.2.
    Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 grudnia 2017 2 tygodnie w lodówce?nie ma takiej opcji,chyba żeby założyć łańcuch na drzwi :))) jak go mieszam to "sępy" już stoją z łyżeczkami:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia 2017 Ja będę pierwszy, który się dołączy ;)
Pyszny krem, u nas najczęściej używamy do wafli i naleśników :)
Jest też tak, jak wspomniałaś i "ktoś" wyjada sam ze słoiczków, ale nikogo za rękę jeszcze nie złapaliśmy xD
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń