Do góry

Desery Przepis na:

Lemon meringue pie w moim wydaniu

Lemon meringue pie w moim wydaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 360

Zjawiskowa krucha tarta z wyśmienitym cytrynowym budyniem i bezą. Tą tartą naprawdę można podbić niejedno serce :-) Bardzo polecam :-)

Składniki

  • KRUCHY SPÓD:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • BUDYŃ CYTRYNOWY:
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • świeżo otarta skórka z 2 cytryn BIO
  • 125 ml soku z cytryny (z 2 - 3 cytryn)
  • sok z 5 niedużych mandarynek
  • 85 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • BEZA:
  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli morskiej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. KRUCHY SPÓD:

    1. Mąkę pszenną przesiej, dodaj masło i zmiksuj w malakserze, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę.

    2. Dodaj cukier oraz żółtko i zmiksuj ponownie.

    3. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 - 60 minut.

    4. Formę na tartę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną.

    5. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim równomiernie do formy.

    6. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, na niego wysyp kulki ceramiczne lub suchą fasolę - do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia.

    7. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

    8. Po tym czasie usuń papier i kulki ceramiczne i piecz dodatkowe 20 minut, do lekkiego zbrązowienia ciasta (powinno być prawie do końca upieczone).

    9. Wyjmij z piekarnika, całkowicie wystudź (ciasto można upiec dzień wcześniej).

  2. BUDYŃ CYTRYNOWY:

    1. W garnuszku z grubym dnem wymieszaj skrobię, cukier oraz skórkę z cytryn.

    2. Następnie dolej sok z cytryn.

    3. Sok z mandarynek uzupełnij wodą do pojemności 200 ml i również wlej do garnka.

    4. Zagotuj, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, do jego roztopienia.

    5. Następnie dodaj żółtka oraz całe jajko, wymieszaj.

    6. Garnek znowu postaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń.

    7. Pogotuj przez 3 minuty.

    8. Zdejmij z palnika.

    9. Ciepły wylej na ostudzony spód (nie studzimy budyniu, to ważne!).

  3. BEZA:

    1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno mikserem.

    2. Partiami dodawaj cukier - po 1 łyżce, stopniowo i powoli (to bardzo ważne), cały czas ubijając.

    3. Na końcu dodaj przesianą skrobię, wymieszaj szpatułką.

    4. Bezę wyłóż na ciepły budyń.

    5. Włóż do piekarnika i piecz dodatkowe 20 minut w temperaturze 180ºC.

    6. Gotowa beza powinna być krucha z zewnątrz, piankowa w środku.

    7. Wystudź.

    8. Smacznego.


    * Tartę poleca się spożywać w dniu pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń