Do góry

Napoje Przepis na:

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 3843

Dodano: 16.06.2016

Odsłon: 1702

Słodkie orzeźwienie na upalne dni! Wystarczy tylko chwila i gotowe!

Składniki

  • Truskawki 4-5 szt.
  • Mięta świeża 7-8 listków
  • Cukier 3 łyżeczki
  • Woda 330 ml
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i przekrawamy je na pół lub w przypadku większych truskawek – na 4 części. Wrzucamy je do szklanki (330 ml). Dorzucamy do nich listki mięty i cukier. Całość zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do ostygnięcia.

    * truskawki możemy zastąpić innymi owocami, np. malinami, cytryną, limonką, etc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń