Do góry

Napoje Przepis na:

Lemoniada z melisą

Lemoniada z melisą

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 672

Dodano:

Odsłon: 9937

Szybki w wykonaniu, orzeźwiający napój, który doskonale gasi pragnienie w ciepłe dni.

Składniki

  • Woda gazowana - 1 litr
  • Cytryna - 2 sztuki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Melisa świeża - kilkanaście liści
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kilka listków melisy odłożyć do dekoracji. Resztę liści drobno pokroić, zasypać cukrem, zalać 100 ml wody gazowanej i dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. W czasie mieszania dociskać liście melisy do krawędzi naczynia, aby wydobyć z nich aromat.

  2. Cytryny sparzyć i dokładnie umyć. Odkroić trzy plasterki z jednej cytryny do dekoracji, a z reszty i drugiej cytryny wycisnąć sok.

  3. Przecedzić wodę z melisą przez sitko, by pozbyć się listków i wymieszać w dzbanku z resztą wody i sokiem cytrynowym.

  4. Lemoniadę można udekorować patyczkiem szaszłykowym z nabitymi plasterkami cytryny i listkami melisy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń