Do góry

Desery Przepis na:

Leniwa drożdzówka z kakao i truskawkami

Leniwa drożdzówka z kakao i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 2700

Drożdżówka bez wyrabiania w wersji ciemnej. Z truskawkami. Polecam bo szybka i prosta!

Składniki

  • 100 gram ( kostka) świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • truskawki - ok.500 gram
  • kruszonka
  • mąka 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • 100 gram zimnego masła
  • kakao - 3 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki umieszczamy w dużym garnku; po kolei:
    1.rozkruszone drożdże
    2.cukier
    3.ciepłe mleko
    4.rozmącone jaja
    5. olej
    6.mąka
    7.kakao
    Nie mieszamy! Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Drożdże powinny zacząć pracować.

  2. Składniki na kruszonkę łączymy, robimy kulę, wsadzamy do zamrażarki aby potem dało się ją zetrzeć na tarce.

    Po 1,5 godziny ciasto mieszamy łopatką lub mikserem, przekładamy do blachy ( duża prostokątna). Na wierzchu układamy truskawki w plasterkach. Ścieramy na tarce kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wstawiamy na nagrzanego ( ale wyłączonego piekarnika) na około 15 minut, aby ładnie wyrosło. Po tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.

  3. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń