Do góry

Desery Przepis na:

Leniwa szarlotka

Leniwa szarlotka

Autor: bianeczkaa

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 6

Dodano: 25.03.2012

Odsłon: 9891

Jest to bardzo łatwe, tani i szybkie ciasto!

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Może się lekko rozsypywać.

  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na grubych oczkach.

  3. Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy na papierze do pieczenia, kształt według uznania, przekładamy na blachę. Placek posypujemy bułką tartą, następnie 1/4 ilości cukru, na to wykładamy wszystkie jabłka (wychodzi warstwa ok 4 cm grubości) i obsypujemy resztką cukru. Wałkujemy resztę ciasta i przykrywamy jabłka. Nawet, jeśli placek się porozrywa, to w piekarniku się pozlepia wszystko :)

  4. Ciasto pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok 30 min.

  5. Rady: Lepiej nie smarować wierzchu białkiem, bo później tworzy się twarda skorupa i źle jest kroić. Można użyć zamiast smalcu masła, jednak ja polecam smalec, ciasto jest wtedy smaczniejsze :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń