Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe

Leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 3571

Dodano:

Odsłon: 10795

Leniwe to jeden z moich ulubionych klasycznych dodatków do obiadu.

Składniki

  • 500 g tłustego białego sera (twarogu)
  • około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego mąki pszennej oraz ziemniaczaną, sól i jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto musi być dość twarde i zwięzłe, takie żeby można było je kroić nożem. Formujemy z niego kulkę i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka.

  2. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa.

    Smacznego ;)

  3. Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą?

    Na patelni roztapiamy 4 łyżki masła. Dodajemy do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewamy mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się cała pienić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń