Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe Gołąbki.

Leniwe Gołąbki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3668

Dodano:

Odsłon: 6847

Wystarczy wrzucić wszystko warstwami do garnka,zalać bulionem i gotować.Obiad przygotowany w ten sposób jest mega smaczny :-) Polecam !!!

Składniki

  • 8 szt.
  • 500 g mięsa mielonego
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko L
  • 2,3 łyżki kaszy manny
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 4 marchewki
  • pół główki kapusty białej
  • 200 g śmietany 18 %(kwaśna)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 szkl.osolonej wody do smaku,lub bulionu drobiowego
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać,umyć i pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z niedużą ilością oleju zacząć podsmażać na małym ogniu, marchewkę obrać,umyć,zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wrzucić do cebuli,całość podsmażyć,dodać przecier pomidorowy, chwilę smażyć i zdjąć z ognia.
    Kapustę zetrzeć na szatkownicy.
    Mięso mielone wrzucić do miski,razem z ugotowanym ryżem,przecisnąć czosnek przez praskę,wbić jajko,wsypać mannę oraz przyprawy,całość dokładnie wymieszać i formować dość spore kule.


  2. Bierzemy garnek 4 l i zapełniamy dno garnka poszatkowaną kapustą do 1/3 wysokości,

  3. następnie układamy na kapuście większą część podsmażonej cebulki z marchewką,

  4. smarujemy wierzch śmietaną kwaśną,

  5. układamy na śmietanie nasze mięsne kule,

  6. rozkładamy resztę kapusty a na na kapuście resztę cebulki z marchewką,

  7. całość zalewamy osoloną wodą do smaku,lub bulionem,wstawiamy na palnik,gdy zacznie się gotować,zmniejszamy palnik i na wolnym ogniu gotujemy przez godz.pod przykryciem.

  8. Gotowe podajemy z ziemniakami.

  9. Uwagi:

    Jeśli chcemy podać gołąbki z sosem wystarczy podczas gotowania dolać więcej,wody lub bulionu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 06 sierpnia Zrobiłam w weekend, wyszły pyszne. Dzięki za przepis :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 lipca To dla mnie !! Tradycyjne gołąbki uziemniają mnie w kuchni (bo muszę zrobić dla pułku wojska) na ..., a teraz ciach, ciach i po robocie. Dzięki i przesyłam DUŻEGO kciuka:) :) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

catha 30 lipca Wyglądają nieziemsko, smakować muszą co najmniej równie dobrze:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 22 lipca Te gołąbki chodzą za mną od jakiegoś czasu. Przepis zabieram, w jakiejś wolnej chwili będę chciała zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 20 lipca Wyglądają pysznie, takie połączenie składników zawsze się sprawdza:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 20 lipca Świetne, robię często choć troszkę inaczej

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 20 lipca Super przepis, będę musiała wypróbować, zapisuję ;-D Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 lipca Pyszny obiad! szkoda ze nie mozna sie najesc patrzeniem :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń