Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1290

Dodano:

Odsłon: 319

Pyszne i proste kluseczki z dodatkiem białego sera, okraszone roztopionym masełkiem ze zrumienioną bułką tartą - LENIWCE !

Składniki

  • 50 dkg białego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżki oleju do wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser i ziemniaki rozdrabniamy dokładnie praską, po czym dodajemy żółtka, obie mąki, sól i wyrabiamy ciasto, które powinno być jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek, kroimy w romby i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na posolony i z dodatkiem oleju wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze 5 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową wprost na talerze. Podajemy polane roztopionym masłem ze zrumienioną na patelce bułką tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń