Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe Zrazy.

Leniwe Zrazy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3640

Dodano:

Odsłon: 1390

Uwielbiam ten rodzaj zrazów raz,że szybko i sprawnie się je robi a dwa są bardzo smaczne i jest sosik a my uwielbiamy sosy ;-)

Składniki

  • 10 szt.
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • spory ząbek czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 100 g boczku wędzonego
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • mąka do panierki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie,odciskamy.
    Kroimy boczek,ogórka i cebulę w kosteczkę,podsmażamy na patelni sam boczek i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Do miski wrzucamy mięso mielone,przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę i jajko,ogórka z cebulką,oraz zimny boczek,

  2. wszystko dokładnie mieszamy ręką do połączenia.


  3. Z mięsa formujemy dość spore kule,spłaszczamy je i formujemy podłużne zrazy,które kulamy w mące.


  4. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony do mocnego zarumienienia inaczej nie uzyskamy sosu.
    Przekładamy do garnka,zalewamy tłuszczem z patelni,patelnie przelewamy wrzącą wodą i zalewamy tym zrazy,dusimy pod przykryciem przez pół godz.dolewając wrzącą wodę w razie konieczności.
    Gotowe zrazy wyjmujemy na talerz,mąkę rozrabiamy z niedużą ilością wody tak,żeby nie było grudek,wlewamy do sosu mieszając do zagotowania,wyłączamy palnik,zaciągamy delikatnie śmietanką,doprawiamy sos do smaku i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.








Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń