Do góry

Desery Przepis na:

Leśna panna cotta

Leśna panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 547

Panna cotta to tradycyjny deser przygotowywany ze śmietanki i żelatyny pochodzący z północnych Włoch, zwykle podawany z sosem owocowym. Dziś moja wariacja na temat tego deseru, który już zwiera przetarte owoce leśne. Możesz użyć różnego rodzaju foremek oraz kształtów. Pełna dowolność!

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g mrożonych owoców leśnych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • łyżka cukru lub innego słodzidła
  • świeże owoce do podania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Owoce leśne włóż do małego garnka i doprowadź do wrzenia.
    2. Jeśli chcesz się pozbyć pestek, przetrzyj owoce przez sitko.
    3. Gorące owoce połącz z żelatyną.
    4. W osobnym garnku podgrzej śmietankę z cukrem, nie gotuj.
    5. Do śmietanki dodaj owoce z żelatyną.
    6. Przelej do foremek, poczekaj aż przestygnie i włóż do lodówki na minimum godzinę.

    Podaj ze świeżymi owocami i miętą!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń