Do góry

Desery Przepis na:

Leśny mech

Leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 1392

Dodano:

Odsłon: 918

Ciasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.

Składniki

  • Ciasto
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 170 g mąki tortowej
  • 210 g mąki krupczatki
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 śmietanki fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 1 owoc granatu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto

    Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
    Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.


  2. Masa

    Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Na ciasto wykładamy śmietanę i wyrównujemy wierzch. Posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie spadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce około godziny.

    Notes

    - jeśli używamy szpinaku nie rozdrobnionego, należy go rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mięsa
    - ciasto będzie lekkie i puszyste pod warunkiem, że bardzo dokładnie odciśniemy szpinak. Jest to na prawdę bardzo ważne
    - ja nie używam fixów do śmietany, ponieważ u nas w UK śmietana ma 48%. Jeśli znajdziecie naprawdę dobrą śmietanę, zapewne nie będzie potrzeby dodatkowo jej usztywniać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń