Do góry

Desery Przepis na:

Leśny Mech z Truskawkami.

Leśny Mech z Truskawkami.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 502

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 296

Ciasto Szpinakowe,w którym tak naprawdę nie czuć szpinaku,mój mąż zapierał się,że nie będzie go jadł,a wcina...tylko uszy mu się trzęsą;-)

Składniki

  • Ciasto-Tortownica 28-30 cm
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1,5 szkl.oleju
  • 5 szt.jaj
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • Masa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garście truskawek drobno pokrojone
  • oraz garsć do ozdoby na górę,u mnie jeszcze borówki zagościły
  • 2 galaretki truskawkowe
  • oraz jedna galaretka truskawkowa przygotowana prędzej i pokrojona w drobną kostkę
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
    Szpinak rozmrażamy,odsączamy na durszlaku dociskając łyżką.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dolewamy olej i wsypujemy makę z proszkiem do pieczenia,przesianą przez sitko.
    Cały czas miksujemy,dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
    Wlewamy na balachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C,na około godz.sprawdzamy patyczkiem czy już dobry.

  2. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szkl.wody,odstawiamy do stężenia i kroimy w drobną kostkę.
    2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szkl.wody i odstawiamy do lekkiego stężenia,w tym czasie ubijamy mocno schłodzoną kremówkę na sztywno,dodajemy cukier puder do smaku,serek mascarpone,ubijamy,następnie wlewamy galaretkę truskawkową lekko tężejącą,miksujemy i wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową,mieszamy łyżką.
    Ciasto przekroiłam na 3 blaty,z czego jeden poszedł na okruszki,na górę.
    Na pierwszy blat wykładam połowę masy,rozsypuje garść drobno pokrojonych truskawek wyrównuje łyżką i przykładam kolejnym blatem,na który wykładam resztę masy,rozsypuje garść drobno pokrojonych truskawek,wyrównuje łyżka i posypuje okruszkami z górnego blatu.

  3. Przystrajam truskawkami i borówkami,wkładam do lodówki na 4-5 godz.i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 czerwca u mnie też cała męska część rodziny je bojkotuje ze względu na szpinak,ale przekonałaś mnie żeby je zrobić:) pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń