Do góry

Desery Przepis na:

Leśny torcik

Leśny torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4158

Dodano:

Odsłon: 1741

Ten torcik zrobiłam dla mojej babci na jej 76 urodziny. Całej rodzince bardzo smakował. Przepis idealny na rozpoczęcie sezonu owoców leśnych :)

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jagodowa: 300 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • Dodatkowo: 300 g jagód
  • 200 g malin
  • garść poziomek
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.

  2. Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

  3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń