Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Leszcz pieczony z cytryną w sosie z cebulek"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 802
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1098
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Rybę umyj, wypatrosz, oskrob z łusek i jeszcze raz opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem.
Oprósz w środku solą i pieprzem. Nafaszeruj wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytryną oraz dwoma pokrojonymi ząbkami czosnku. Do ryby włóż też po kilka gałązek ziół.
Ponacinaj rybę z wierzchu ukośnie, w nacięcia wetrzyj sól i pieprz. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, obłóż plastrami cytryny i polej oliwą.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut.
Na patelnię wlej wino, ocet balsamiczny, wsyp dwie łyżeczki cukru i dorzuć osączone na sitku z zalewy marynowane cebulki. Doprowadź do wrzenia, zamieszaj, zmniejsz gaz i gotuj cebulki przez kwadrans, aż wino odparuje o połowę.
Sos powinien zgęstnieć i ściemnieć. Wtedy dodaj łyżkę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem i jeśli trzeba – odrobiną cukru. Pieczoną rybę podawaj z cebulkami, plastrami upieczonej cytryny i gałązką świeżego tymianku. Podaj z bagietką, grzankami lub pieczonymi z tymiankiem ziemniakami.
Szybciej poradzisz sobie ze skrobaniem rybiej łuski za pomocą deski do ryb – pokrytej ząbkami. Kupisz ją w dziale gospodarstwa domowego w dużych supermarketach.Źródło: Olivia